Ortopedija vilica

NAŠE USLUGE

ORTOPEDIJA VILICA

 

 

Ortopedija vilica predstavlja granu stomatologije koja se bavi proučavanjem, prevencijom, dijagnostikom i korekcijom položaja i odnosa zuba i vilice. Uspostavljanje optimalnih međuviličnih odnosa je izuzetno važno, kako iz funkcionalnih tako i iz estetskih razloga.

Pacijenti sa nepravilnim položajem zuba teško održavaju oralnu higijenu, te se usled zaostajanja hrane često razvija karijes, kao i oboljenje desni – parodontopatija. Mogu se javiti bolovi u zglobu vilice, poremećaj žvakanja, pa čak i disanja.

ORTOPEDIJA VILICA I ORTODONTSKI APARATI

Najveći broj nepravilnosti se može ispraviti mobilnim i fiksnim ortodontskim aparatima.

Mobilne proteze ispravljaju nepravilnosti u periodu aktivnog rasta deteta. Proteze stimulišu rast vilice u pravom smeru. Takođe, ovakvi ortodontski aparati ispravljaju zube ili ih dovode u povoljniji položaj u vilici. Na ovaj način se može značajno skratiti i vreme nošenja fiksne proteze.

Vrlo je bitno napomenuti da se mobilne proteze, za razliku od fiksnih, skidaju. Međutim, da bismo dobili željene rezultate trebalo bi ih nositi minimum 15 sati. To znači: u toku noku noći i što duže, koliko dete može, u toku dana.

FIKSNA PROTEZA

Fiksnim protezama moguće je ispraviti od minimalnih do veoma komplikovanih deformiteta vilica.

Danas fiksna proteza predstavlja rešenje kojim ćete biti u potpunosti zadovoljni. Može se nositi u bilo kom starosnom dobu, jer su značajno pomerene granice za njeno stavljanje. U isto vreme, uz malo strpljenja i discipline koje nošenje fiksne proteze podrazumeva – bićete prezadovoljni rezultatima.

Fiksni aparat je za razliku od mobilnog aktivan 24 sata. Bravice koje se lepe na zub mogu biti metalne ili keramičke. Od materijala, dakle, zavisi i da li je proteza klasična metalna ili estetska.

ORTOPEDIJA VILICA I PROTETSKI RADOVI

Kako fiksna proteza ispravlja nepravilan položaj vilice i zuba, kao i same odnose između vilica, danas  vrlo  često služi u pretprotetskoj pripremi pacijenata. Dakle, kada se završi terapija fiksnom protezom i zubi nameste u pravilan položaj, tek onda se radi protetski rad. Nekada ćemo samo korekcijom fiksnom protezom u potpunosti izbeći nadoknadu jednog ili više zuba, ili postavku zubnih implantata.

KOLIKO SE NOSI FIKSNA PROTEZA?

Dužina terapije, odnosno vreme nošenja, varira od težine deformiteta, u manjoj meri od starosti pacijenta, kao i individualnog odgovora na terapiju. U proseku, terapija traje od 1 do 3 godine. Ugodnija, ali i malo brža varijanta za pacijente jesu samoligirajuće bravice. One se razlikuju od klasičnih po tome što nemaju gumice već klip koji se otvara i zatvara, pa je i održavanje higijene lakše. Nakon terapije se nose tzv. ritejneri ili folije. One se nose vremenski, i uglavnom noću, onoliko koliko se nosila fiksna proteza i duže. Ritejneri učvršćuju zube koji su pomereni fiksnim aparatom i osiguravaju trajnost rezultata.

INVISALIGN FOLIJE

Pored fiksnih i mobilnih proteza, postoje i tzv. folije, pomoću kojih možete ispraviti vaše zube – Invisalign.

Invisalign predstavlja prozirne folije koje se skidaju, čime je značajno olakšano održavanje oralne higijene.

Posle dijagnoze, uzimanja otiska, skeniranja modela i detaljne analize kompjuterski se može izračunati kako i za koliko će se pomerati zubi. Prema tome se prave folije koje se, kako se zubi pomeraju, menjaju. Međutim, upotreba folija može biti alternativa za fiksnu protezu pre svega kod manjih deformiteta i kod ispravljanja prednjih zuba.

I na kraju, bilo koja vrsta ortodontske terapije da se radi, mobilna ili fiksna, izuzetno je važna motivisanost pacijenta i besprekorno održavanje oralne higijene.

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   26.09.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   26.09.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   26.09.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   26.09.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije