Konzervativna stomatologija

NAŠE USLUGE

KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA


Konzervativna stomatologija ima za zadatak restauraciju karijesom oštećenih zuba. Kada je karijes već uznapredovao lečenje podrazumeva endodonciju, a nakon toga – restauraciju zuba.

 

Prema tome, konzervativna stomatologija se deli na rekonstruktivnu stomatologiju i endodonciju.

 

KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA I LEČENJE KARIJESA

Šta podrazumeva lečenje karijesa? Karijes je najčešće oboljenje zuba današnjice i najčešći uzok upale pulpe i korena zuba.

Konzervativna stomatologija ima za zadatak popravku i očuvanje karijesom destruiranih zuba. S druge strane, endodoncija se bavi sanacijom malformacija, bolesti i povreda unutrašnjosti zuba.

Ozbiljnost oštećenja nastalih od karijesa diktiraju i dimenzije stomatološke inntervencije.

Rekonstruktivna stomatologija

Rekonstuktivna stomatologija bavi se uklanjanjem i lečenjem karijesa.

Podrazumeva uklanjanje karijesa i postavljanje kompozitnih ispuna, nadogradnji, inleja, onleja i/ili zalivanje fisura (pukotina) zuba.

Destruisani deo zuba sanira se različitim, savremenim materijalima za zubne ispune. Standard savremene stomatologije u saniranju oštećenja nastalih karijesom jesu kompozitni ispuni. Oni poseduju sve tehničke, biološke i estetske kriterijume, a uz pravilnu oralnu negu mogu dugo da traju.

Ekstenzivnost oštećenja zuba diktira upotrebu drugih materijala – kao što su keramički injeli ili onleji.

ZAŠTO JE KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA VAŽNA?

Krajnji cilj konzervativne stomatologije su zdravi, lepi i funkcionalni zubi. Zasniva se na dijagnozi, prevenciji i lečenju karijesa.

Karijes izazivaju bakterije koje se nalaze u već pomenutom zubnom plaku, u kome se nalaze i hrana i pljuvacka. Kada zubni plak zaostane na zubima, bakterije iz plaka pretvaraju šećer iz hrane u kiseline koje rastvaraju minerale gleđi. Oštećenjem ove primarne, neophodne zaštite, stvaraju se šupljine zuba.

Prilikom lečenja zuba, najbitnije je da se karijes u potpunosti ukloni, da bi se sprečilo dalje propadanje zuba. Karijes moze biti površinski, kada se sanira samo ispunom, tj. plombom. Ipak, kada je karijes odn. kvar zuba, dubok, tada je zahvaćena i pulpa, živac zuba. Tada je potrebno endodontski pripremiti zub – očistiti kanale korena zuba, napuniti ih, i tek nakon toga staviti plombu.

Sve rekonstruktivne procedure u stomatološkoj ordinaciji UpDent obavljaju se vrhunskim materijalima, i najsavremenijom tehnologijom. Uverite se u kvalitet naših usluga – Pozovite nas!

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   26.09.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   26.09.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   26.09.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   26.09.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije