Endodoncija

NAŠE USLUGE

ENDODONCIJA

 

Endodoncija, poznatija kao lečenje zuba je grana stomatologije koja se bavi oboljenjima unutrašnjosti kanala korena zuba – zubne pulpe, tj. živca.

Najčešći uzrok ovog oboljenja je duboki karijes, kada bakterije direktno deluju na zubnu pulpu. Čest uzrok može biti i trauma, udarac, dentalni materijali ili kompozitni ispuni bez podloge, bruksizam, kao i ponavljana trauma zuba. Tada je endodoncija, odnodno lečenje kanala korena neophodno, kako bi se uklonio uzročnik oboljenja, tj. bakterije.

ENDODONCIJA I PULPITIS

Onda kada bakterije i toksini prodru u komoru zubnog živca, dolazi do prve faze zapaljenja ili takozvanog pulpitisa. Kao prvi simptom javlja se osetljivost zuba na toplo i hladno, slatko, a kasnije se mogu javiti i jaki bolovi. Bol izaziva otok same pulpe, što u stvari predstavlja biološki odgovor na prisustvo bakterija. Tada pulpa, zarobljena u zidovima zuba izaziva pritisak i bol.

ŠTA JE ENDODONTSKI TRETMAN?

Lečenje kanala korena zuba predstavlja u stvari endodontski tretman. Endodoncija se dakle bavi procedurama uklanjanja inficirane ili traumatizovane pulpe, sve u cilju očuvanja zuba u vilici i njegove funkcije. To podrazumeva obradu kanala korena zuba. Postoje dve metode obrade kanala – ručna i mašinska. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom ove dve metode, a najbitnije je ukloniti uzrok infekcije.

POSLEDICE UPALE PULPE I ZUBNOG ŽIVCA

Ukoliko se uzrok upale ne ukloni i infekcija ne očisti, može doći do gangrene zuba i potpunog odumiranja živca.

Simptomi koji prate gangrenu zuba su:

-potamneo zub,

-neprijatan zadah,

-bol prilikom pritiska na zub,

-poremećeno opšte stanje organizma – temperatura, groznica.

Nesanirana gangrena širi se na periapeksno područje, odnosno deo oko vrha korena zuba. Tada je zub, u većini slučajeva, osetljiv na kuckanje i dodirivanje u predelu vrha korena zuba. Međutim, i u tim situacijama je moguće uspešno konzervativno sanirati zub, i to bez hiruških intervencija.

ENDODONCIJA – VAĐENJE ŽIVCA ZUBA I BOL

U našoj ordinaciji procedura vađenja zivca je potpuno bezbolna, i vrlo precizna. Prateći svetske standarde koristimo najsavremeniju opremu – apex lokatore, endo motore, mašinske proširivače proTaper Next i proTaper Gold.

Kada se obrade kanali, ukloni infekcija, uz obilnu irigaciju kanala, kanal koren zuba se puni gutaperka poenima i silerima (AH plus).

Važno je pomenuti da endodontski lečeni zubi mogu još dugo biti u funkciji i biti siguran temelj za kompozitni ispun ili protesku nadoknadu.

Ukoliko osećate osetljivost ili bol zuba u toku jela ili pića – pozovite nas i reagujte na vreme. Prevencija je pola zdravlja!

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   05.12.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   05.12.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   05.12.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   05.12.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije