STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

NAŠE USLUGE

STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

zdravlje zuba u doba korone stomatologija

STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone.

Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone.

STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

Ono što znamo jeste da se korona najčešće manifestuje na plućima. Zasigurno najpoznatiji simptom virusa su gubitak čula ukusa i mirisa. Pokazalo se da se odustvo ovih čula često javlja i kod pojedinaca koji imaju i sasvim blage simptome. Kod pojedinih pacijenata se sa infekcijom razvija i teška klinička slika. Javlja se povišena telesna temperatura, malaksalost, groznica, bolovi u zglobovima i kostima, teški respiratorni problemi i druge komplikacije. Izuzetno visok stepen zaraznosti i kompleksnost kliničke slike zakomplikovali su redovne preglede kod zubara, kao i pružanje stomatoloških usluga.

POVEZANOST VIRUSA COVID 19 I STOMATOLOŠKIH PROBLEMA

Da li se, i kako, korona manifestuje na oralnoj sluzokoži, desnima ili zubima?

Pojedini američki lekari i mediji izveštavaju da korona ostavlja posledice i na desnima, i na zubima. U prilog tome navode da su pacijenti koji su preležali ovaj virus isticali osetljive, ponekad bolne i krvave desni zuba. Zatim, prebojenost zuba, pa čak i njihovu rasklaćenost.

Dešava se niz prilično nepredvidivih promena u celom organizmu, pa i u ustima. Razlog tome je što krvni sudovi i nervi ishranjuju desni, zube, jezik i celu oralnu duplju. Upravo zbog promena u krvnim sudovima može da se dogodi niz neprijatnosti. Takođe, uz gubitak čula ukusa, a zubi mogu da budu i oštećeni. Sve to se događa, ne samo za vreme infekcije, već i nekoliko meseci nakon oporavka, jer oštećenja u krvnim sudovima perzistiraju, a posledice samog virusa sporo jenjavaju. Oporavak od korone može da potraje.

PARADENTOZA U DOBA KORONE

Od početnih nalaza/istraživanja kompleksnog uticaja korone na celokupan imuni/telesni sistem čoveka, stomatolozi ukazuju na važnost prevencije i lečenja paradentoze u vreme pandemije. Paradentoza ili parodontopatija je progresivno propadanje svih struktura koje zub drže u kosti, usled čega dolazi do pomeranja i konačno do gubitka zuba. Bolesti desni mogu uzrokovati krvarenje iz zubnog mesa, neugodan zadah i, ukoliko se ne leče, mogu dovesti i do gubitka zuba.

Nove studije otkrivaju da ova bolest desni može povećati šanse za hospitalizaciju. Razlog? Bolesti desni mogu biti znak upale u celom telu. Stoga je održavanje zdravlja zuba i desni, u nastojanju da se izbegne razvoj ili pogoršanje parodontalne bolesti, apsolutno ključno.

Prethodna istraživanja povezala su bolesti desni i s drugim ozbiljnim stanjima poput dijabetesa, bolesti srca i Alchajmerove bolesti.

POVEZANOST RESPIRATORNOG SISTEMA I USNE DUPLJE

Naučnici navode da se prilikom infekcije virus Covid-19 zalepi za deo naših ćelija koje nazivamo ACE2 receptori. Određeni delovi ljudskog tela ima veći broj ovih receptora – među njima se ističu pluća i usna duplja. U teoriji, to znači da bogatstvo ACE2 receptora može da bude biološki uslov za direktan uticaj korona virusa na oralno zdravlje, naročito u prisustvu netretiranih dentalnih problema.

ČINJENICE GOVORE

Da postoji direktna i veoma kompleksna povezanost izmedju oralne duplje i celog organizma.

Poznato je da neki virusi, pocevši od HIV-a, koksakija, herpesa ili virusa prljavih ruku odaju simptome svog prisustva upravo u usnoj duplji. Na osnovu toga, možemo pretpostaviti da i korona virus može ostaviti traga, ako ne i posledice po oralno zdravlje pacijenata.

NAPOMENA

Svi navedeni simptomi i nalazi koji se još uvek prijavljuju medicinskim zajednicama, nisu još dovoljno pouzdani i potvrđeni medicinskim studijama. Potrebno je da prođe još puno vremena, da bismo sa sigurnošcu utvrdili značaj ovih teorija.

Zdravlje zuba u doba korone nije na zavidnom nivou. Kao i uvek, veliki broj (sa razlogom) uplašenih ljudi nažalost još više odlaže posetu stomatologu. Ipak, stomatologija u doba korone je i dalje neophodna medicinska usluga i pomoć.

Ukoliko osećate neprijatnost, bol, osetljivost zuba ili desni, ili imate nerešen problem u ustima koji čeka bolje vreme – ne čekajte!

Kada je zdravlje zuba u pitanju, najbolji trenutak je SAD.

Stomatološka ordinacija UpDent vam je na raspolaganju za sve vrste stomatoloških usluga. Pažljivo planiramo posete pacijenata, i pratimo sve preporučene preventivne mere.

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   05.12.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   05.12.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   05.12.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   05.12.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije