IMPLANTI ZUBA

NAŠE USLUGE

IMPLANTI ZUBA

IMPLANTOLOGIJA

Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići ovaj estetski i funkcionalni problem. Ipak, opcija koja se po svojim benefitima izdvaja od ostalih, su zubni implanti.

ŠTA SU ZAPRAVO IMPLANTI ZUBA?

Implanti zuba predstavljaju najdugoročniju i najadekvatniju zamenu za koren zuba.

Zubni implanti su:

– Dizajnirani da traju ceo život.

– Bez obzira koji je proizvođač u pitanju, svima im je jedno zajedničko, a to je materijal od koga su napravljeni. To je TITANIJUM. Ovaj biokompatibilan, bioinertan materijal ne izaziva negativne reakcije organizma na strano telo i ne izaziva alergijske reakcije.

PROBLEMI KOJI NASTAJU GUBITKOM ZUBA

Usled gubitka zuba ugrožen je prvenstveno govor jer izgovor pojedinih glasova može biti izmenjen u potpunosti. Takođe, ishrana je otežana, a samim tim i varenje koje, kao što znamo, započinje u ustima. Tome moramo dodati i estetiku, koja je jednako bitna koliko i funkcija, jer se sa gubitkom zuba potpuno menja fizionomija lica.

ZAŠTO BAŠ ZUBNI IMPLANTI, A NE KRUNICE I MOSTOVI?

Kako sa gubitkom zuba dolazi do resorpcije kosti tj. alveolarnih grebenova gornje i donje vilice, zubni implanti su jedini koji mogu stimulisati kost. Na taj način preveniramo gubitak kostiju u usnoj duplji. Upravo je to i glavna prednost ove stomatološke intervencije.

BENEFITI UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTATA

IMPLANTI PODRŽAVAJU SUSEDNE ZUBE, I ČUVAJU MEĐUZUBNE ODNOSE – Jaz u ustima uzrokovan zubom koji nedostaje može dovesti do pomeranja zuba na obe strane praznine, što dovodi do nesklada. Implanti zuba I kasniji protetski rad popunjavaju taj jaz, omogućujući vam da dugo imate i održavate savršen osmeh.

OMOGUĆAVAJU PRIRODNI GOVOR – Nedostajući zubi kao i nestabilne proteze mogu značajno izmeniti vaš govor. Kako zubni implanti funkcionišu kao prirodni zubi, omogućavaju vam da govorite lako i zvučite prirodno.

OBNAVLJAJU SNAGU UGRIZA – Pošto su zubni implantati usidreni u vašu vilicu tako da zamenjuju i koren, oni vam omogućavaju da zagrizete sa manje ili više istom silom koju biste mogli da upotrebite sa svojim prirodnim zubima. Ostale opcije zamene zuba ne obnavljaju silu ugriza jer sede na vrhu desni i nisu usidrene u kosti.

SPREČAVAJU PROMENE U OBLIKU LICA – Oblik vaših zuba u vilici konstruiše vašu strukturu lica. Pri gubitku zuba, ta podrška fizionomiji lica je narušena. Gubitak više zuba može uzrokovati da vaše lice promeni oblik, čineći da izgledate čudno ili starije. Zubni implantati vašem licu pružaju sličnu podršku kao i vaši prirodni zubi, sprečavajući da promeni oblik.

ČUVAJU SUSEDNE ZUBE, jer nema brušenja susednih, zdravih zuba

KAKO IZGLEDA UGRADNJA IMPLANTATA

Prvi korak u proceduri ugradnje zubnih implanta je pravljenje individualnog plana terapije.

Obavezan deo planiranja intervencije je 3D snimak koji stomatologu pokazuje precizno količinu kosti, odnosno širinu i visinu grebena (donje ili gornje) vilice kao i blizinu različitih anatomskih struktura. To su: mandibularni nerv, foramen mentale, maksilarni sinus, nosna duplja i drugo.

Na osnovu kliničkog pregleda i 3D snimka određuje se koji bi implant najviše odgovarao i koji bi protetski rad, na tako ugradjene implante, mogao da se stavi.

Zajedno sa pacijentom se dogovara, dizajnira i pravi individualno i najbolje moguće rešenje za postojeći problem odn. nedostatak zuba.

POSTUPAK UGRADNJE IMPLANTATA PODRAZUMEVA DVE FAZE.

PRVA FAZA

Prvu fazu ugradnje implantata predstavlja sama hirurška intervencija. Iako se sam proces zaista ubraja u hirurške intervencije, što može zvučati zastrašujuće, danas je to rutinska procedura koja traje kratko. Ugradnja implantata se radi u lokalnoj anesteziji i potuno je bezbolna.

Postoperativni tok je uglavnom isti kao i posle svake hiruske intervencije. Bol koji se javlja nakon operacije kontroliše se analgeticima, a prolazna, blaga otečenost – hladnim oblogama. U približno 95% slučajeva pacijent je potpuno spreman da se nakon 24h vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

DRUGA FAZA

Nakon ugradnje implantata, dolazi do oseointegracije odnosno srastanja implanta za kost. Oseointegracija u gornjoj vilici može trajati čak 4-6 meseci, dok u donjoj traje približno 3 meseca.

Druga faza takođe podrazumeva otvaranje implantata u lokalnoj anesteziji i uzimanje otiska za definitivni protetski rad. Da li ce biti urađen fiksni protetski rad – koji se ne skida, ili mobilne proteze, zavisi od broja ugradjenih implantata, kao i od broja preostalih zuba u vilici.

Kada se kaže: fiksni protetski rad, misli se na krunice i mostove koji su cementirani na implantima i koji se ne skidaju. Međutim, u današnje vreme postoje fiksni radovi koji se takodje ne skidaju, ali ih može skinuti stomatolog u ordinaciji. To su krunice i mostovi koji se šrafe. Ovim je omogućeno detaljno čišćenje svih prostora u ustima, do kojih pacijent ne može dopreti samostalno. Nakon čišćenja, rad se ponovo šrafi u ustima pacijenta.

FIKSNI ILI MOBILNI RAD

Pored broja implantata, na vrstu protetskog rada odnosno na izbor fiksnog ili mobilnog rada utiče i faktor pozicije implantata. Nekada je kod bezubih pacijenata samo 4 ili samo 6 implanta (takozvani: all on 4 ili all on 6) na odredjenim pozicijama, dovoljno da se napravi fiksni pretetski rad koji ce biti u potpunosti stabilan da izdrži žvačne silu.

Ukoliko pak, u ustima nema dovoljno kosti za ugradnju više od dva implanta, kao definitivno protetsko rešenje rade se proteze. One se specijalnim vezama – atečmenima koji su u protezi, vezuju za implante. Ovakve protezu su izuzetno stabilne i pouzdane.

DA LI SVAKO MOŽE DA UGRADI ZUBNI IMPLANT

Uspešnost ugradnje implantata je 97%.

Ono sto je imperativ za ugradnju implantata jeste dobro opšte i oralno zdravlje pacijenta.

Kontraindikacije u suštini kao takve ne postoje, osim kod pacijenata koji su na zračnoj terapiji ili hemioterapiji. Oprez je neophodan kod pacijenata kojima je imuni sistem potpuno kompromitovan, koji pate od bubrežne insuficijencije, ili su doživeli skorašnji infarkt. Takodje, jako je važno da se napomene da su relativne kontraindikacije nekontolisani dijabetes ili hronična autoimuna oboljenja. Uzimanje određenih lekova koju takođe može uticati na oseointegraciju kosti (npr. kortikosteroidi ili imunosupresivi).

U napomenutim slučajevima pristupa se još detaljnijoj analizi, a nakon toga donosi odluka i nalazi kompromis između objektivnih mogućnosti i želja pacijenata za ugradnju implantata.

IMPLANTI ZUBA I ODRŽAVANJE

Ono sto je izuzetno važno nakon ugradnje implantata, a i kasnije – nakon stavljanja protetskog rada, jeste održavanje oralne higijene.

Svi članci koji ste pročitali o tome da se implanti: ne moraju održavati, da imaju dozivotnu garanciju itd. jednostavno rečeno: nisu tačni.

Naprotiv, izuzetno je vazno održavati oralnu higijenu i pored obične zubne četkice koristiti i interdentalne četkice. One dopiru u prostore koje nije moguće oprati običnom četkicom i na taj način čiste sve prostore od dentalnog plaka (kamenca). Takođe, indikovano je koristiti i vodice za ispiranje usta, kao i redovno posećivati stomatologa, radi kontrola.

Pored svega navedenog, postoje aparati na tržištu (tzv. Water pick) koji izuzetno pomažu u pravilnom održavanju oralne higijene.

UPDENT STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

Ako vam je potrebna opcija zamene zuba, svakako biste trebali razmotriti zubne implantate. Da biste saznali da li ste dobar kandidat za zubne implantate, stomatološka ordinacija UpDent vam stoji na raspolaganju za konsultacije.

Pozovite nas i zajedno ćemo naći najbolje rešenje za osmeh koji ste oduvek želeli da imate.

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   05.12.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   05.12.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   05.12.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   05.12.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije