GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

NAŠE USLUGE

GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

gummy smile korekcija desni beograd

GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI

Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike? Smatra se da vidljivost desni treba da bude oko 2mm iznad zuba. Izraženija vidljivost desni u odnosu na zube, nazivamo GUMMY SMILE. Na žalost, na našem jeziku ne postoji sinonim za ovaj pojam, te se može reći da: vizuelnu disharmoniju između zuba i desni u osmehivanju nazivamo gummy smile.

Da li krijete gummy smile?

Osobe koje imaju gummy smile često kriju svoj osmeh i pate od manjka samopouzdanja. Uvereni da ne izgledaju lepo, čak i ako oralno zdravlje njihovih zuba govori suprotno. Danas je rešavanje ovog (uglavnom) estetskog problema prilično lak proces, a terapija se u potpunosti prilagođava pacijentu. Planiranje terapije radi se u skladu sa anatomijom lica i uzrokom ove pojave.

Analiza desni zuba i planiranje terapije

Izuzetno je važno napraviti detaljnu analizu uzroka gummy smile-a, jer se u zavisnosti od uzroka menja i pristup terapiji. Od krucijalnog je značaja objasniti pacijentu kako izgleda tretman i koliko traje oporavak. Potrebno je ukazati pacijentu kako bi izgledao novi osmeh, kako bi bio zadovoljan krajnjim rezultatom, kako estetski tako i funkcionalno. Stomatolog u ovom slučaju nije samo lekar, već i dizajner osmeha, koji mora biti u skladu sa facijalnim karakteristikama pacijenta i njegovim željama.

O uzrocima velikih desni zuba

Uzroci gummy smile-a mogu biti genetski. Takođe, mogu biti rezultat razvoja vilice i grebena, ili pak prethodne ortodontske ili medikametozne terapije. Svi faktori koji uzrokuju gummy smile odnose se kako na same zube i desni, tako i na usne i vilicu.

Najčešći uzroci su:

– Prerazvijene desni – zbog zuba koji su iznikli brže i ostali prekriveni desnima;

– Hipertrofične desni – usled bolesti desni ili kao posledica uzimanja nekih lekova;

– Kratki zubi – Ili zato što su nedovoljno iznikli ili zato što su sitni sami po sebi. Zubi ponekad mogu biti i istrošeni zbog škrgutanja zubima – bruksizma.

– Kratka gornja usna i hipermobilnost gornje usne – zbog nisko postavljenih pripoja mišica koji kontrolišu kretanje gornje usne. U tom slučaju se gornja usna vise podiže pri smehu i otkriva veći deo desni nego što bi trebalo, iako su zubi adekvatne veličine.

– Prerazvijena gornja vilica – isturena napred.

Svako terapijsko rešenje ima za cilj da smanji vidljivost desni, i poveća vidljivost zuba.

Terapija – krunice zuba

Kod prerazvijenih ili hipertrofičnih desni i zuba koji su kratki gummy smile se rešava kliničkim produženjem krune zuba.

Gingivoplastika

Kod blaže forme gummy smile-a, to postizemo gingivoplastikom. Ona podrazumeva opsecanje, preoblikovanje i dovođenje desni na željeni nivo, u harmoničan odnos sa zubima. Gingivoplastika je postupak koji se radi u lokalnoj anesteziji, kratkotrajan je i bezbolan. Posle nekoliko dana, uz dobru higijenu, desni su u potpunosti oporavljene. Prilikom posete zubaru, mogu se staviti kompozitne fasete koje praktično služe kao zavoj, i sprečavaju da se desni vrate na nivo na kom su bile.

Gingivektomija

Kada je gummy smile izraženiji, pristupa se hiruškom ili laserskom uklanjanju viška desni – gingivektomiji. Tom prilikom se vrlo često oblikuje i kost ispod desni. Ovo se čini da ne bi došlo do recidiva i vraćanja desni na nivo na kome su bile pre intervencije. U najvećem broju slučajeva posle gingivektomije, stavljaju se bezmetalne krune kao najbolje estetsko rešenje kojima, ako pacijent to želi, možemo promeniti kako veličinu tako i oblik i boju zuba. Druga opcija mogu biti i keramičke fasete – viniri. Kod pacijenata sa gummy smile-om veoma su česte i dijasteme. One su u stvari slobodan prostor, odnosno razmak između zuba. Pojava dijastema naročito je česta kod pacijenata sa kratkim zubima. Ostali problemi koji se mogu javliti uz razvijene desni zuba su: primetna asimetrija i, vrlo često, tamne pigmentacije na desnima.

Hipertrofične desni

Kada su uzročnik gummy smile-a hipertrofične desni, vrlo je važno reći da se sa terapijom ne rešava samo estetski već i zdravstveni problem. Pacijenti sa hipertrofisanim i upaljenim desnima teško održavaju oralnu higijenu jer četkica ne može da dopre do prekrivenih površina zuba. Tako se kod ovih pacijenata smatra da sa terapijom i, kasnije, dobrom higijenom, smanjuje rizik od kasnije pojave bolesti desni – parodontopatije. Briga o desnima je od ključnog značaja za zdrave zube.

Hipermobilnost gornje usne

Kod pacijenata kod kojih je uzrok gummy smile-a hipermobilnost gornje usne, radi se repozicija usne. Ovo je manja hiruška intervencija spuštanja gornje usne sa kojom postižemo da se pri smehu usna ne podize toliko, i ne otkriva veliki deo desni. Takođe, ovom intervencijom gornja usna dobija puniji izgled.

Ostali načini tretiranja velikih desni zuba

Postoje pacijenti kod kojih je indikovana kombinovana terapija, odnosno radi se i gingivektomija i repozicija usne. Savremena rešenja nude i botoks za korigovanje gummy smile-a, uglavnom kod pacijenata koji imaju hipermobilnost gornje usne. Ipak, botoks ne predstavlja trajno rešenje, jer se svakih tri do šest meseci tretman mora ponoviti.

Fiksna proteza i desni

Ređe i ortodontski tretman – fiksna proteza, može biti rešenje za gummy smile. Nošenje proteze može pomoći da se vaši zubi postave u željeni položaj. Ovim se može drastično popraviti vizuelni izgled vaših zuba, uključujući i gummy smile.

Savet

Ukoliko mislite da imate neki od ovih problema, slobodno nas kontaktirajte. Danas, kada je stomatologija jedna od najnaprednijih grana medicine, a terapije efikasne i uglavnom bezbolne, nema više potrebe da krijete osmeh. Prepustite nam zdravlje i izgled vaših zuba, a na vama je da uživate u rezultatima i vežbate svoj novi osmeh

  zakažite pregled


  PROMOCIJA

   Newsletter

   NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

   Blog

   hollywood smile beograd rekonstrukcija osmeha

   05.12.2022

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD

   HOLLYWOOD SMILE BEOGRAD Holivudski osmeh ili Hollywood smile, sinonim je za savršene, biserno bele osmehe koje viđamo po reklamama, časopisima i na televiziji. Kada ugledate takav osmeh ne treba vam mnogo vremena da shvatite da je taj blistavi set zuba javna tajna neodoljivog osmeha od koga se teško odvaja pogled.. ZAŠTO SVI ŽELE HOLLYWOOD SMILE?……

   detaljnije
   zdravlje zuba u doba korone stomatologija

   05.12.2022

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE

   STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE Protekla godina je nažalost protekla u borbi protiv korone. Svima nam je bilo izuzetno izazovno da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koje je Covid-19 doneo. Kako i dalje moramo živeti sa ovim virusom, nije na odmet osvrnuti se na potencijalnu povezanost stomatoloških problema i korone. STOMATOLOGIJA U DOBA KORONE……

   detaljnije
   gummy smile korekcija desni beograd

   05.12.2022

   GUMMY SMILE – DESNI ZUBA

   GUMMY SMILE ILI PROBLEM SPUŠTENIH DESNI Prva stvar koju primetite na nekome je OSMEH. Savršen osmeh ne čine samo zubi, već i desni. Tako je harmoničan odnos desni i zuba taj koji čini savršenu liniju osmeha. Da li ste nekad pomislili kako imate male zube? Da li vam se čini da su vam desni prevelike?……

   detaljnije

   05.12.2022

   IMPLANTI ZUBA

   IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o…

   detaljnije